Er zijn te weinig leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Ook is er een tekort aan schoolleiders (directeuren) in het basisonderwijs.
Dat komt omdat veel oudere leraren met pensioen gaan, omdat er niet genoeg nieuwe leraren bij komen om de vergrijzing te compenseren en omdat er krapte is op de arbeidsmarkt en er veel alternatieve banen zijn.
Ramingen
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoekt hoe groot de tekorten naar verwachting in de toekomst zullen zijn. Dat worden ramingen genoemd. Ramingen staan niet gelijk aan het aantal vacatures. De ramingen gaan over het aantal voltijdbanen (fte) dat niet kan worden ingevuld. Vacatures gaan niet altijd over voltijdbanen, maar ook over deeltijdbanen. Bovendien kan een deel van de vacatures (op korte termijn) worden ingevuld. Hoewel overal in Nederland de effecten van het lerarentekort voelbaar zijn, zijn de verschillen per sector en per regio groot. Het lerarentekort is het grootst in de grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere.
Op deze pagina staat meer informatie over hoe het lerarentekort wordt aangepakt.
Werken in het onderwijs
Interesse in een baan in het onderwijs? Kijk op www.werkeninhetonderwijs.nl. Deze site geeft je meer informatie over de kansen, mogelijkheden en het salaris.
En heb je vragen of persoonlijk advies nodig? Op het Onderwijsloket vind je alle antwoorden. Ook denken de adviseurs van het Onderwijsloket graag mee over jouw mogelijkheden in het onderwijs en de route daarnaartoe.