Leraar worden?

Hebt u interesse in een carrière voor de klas? Kijk voor meer informatie bij de meest gestelde vragen en antwoorden over werken in het onderwijs op de site van de Rijksoverheid. Twijfelt u nog tussen lesgeven in het primair of voortgezet onderwijs, maak dan de online zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’.

Bestudeer ook eens de overzichten met de opleidingsroutes naar werken in het primair onderwijs en de opleidingsroutes naar werken in het voortgezet onderwijs. Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de juiste opleidingsroute? Maak dan gebruik van de online checklist ‘Word leraar’.

Onderwijsloket voor al uw vragen over werken in het onderwijs

Hoe komt u in het onderwijs terecht als u al jaren in een andere sector werkt? En hoe zit dat als u (net) bent afgestudeerd? Hoe is de werkdruk? Wat verdient u? Als u overweegt om in het onderwijs te gaan werken, hebt u veel vragen. Op het Onderwijsloket vindt u antwoorden.

Het Onderwijsloket verzamelt en publiceert alle relevante informatie over werken in het onderwijs, bijvoorbeeld over lerarenopleidingen, arbeidsvoorwaarden en salaris en subsidiemogelijkheden. Als u wilt weten hoe u met uw achtergrond leraar kunt worden en welke opleiding - van pabo tot zij-instroom - u nodig hebt, kunt u bij het Onderwijsloket terecht. U leest daar ook ervaringen van mensen die de overstap al hebben gemaakt en  u krijgt persoonlijk advies. Zo ontdekt u wat voor u de beste route is naar het onderwijs, weet u precies wat u kunt verwachten en welke stappen u kunt nemen.

Het Onderwijsloket is een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), in samenwerking met Stichting Trainees in onderwijs.

Regionale loketten

Via de subsidieregeling Regionale Aanpak Personeelstekorten krijgen regio’s subsidie om een regionaal aanspreekpunt of informatieloket in te richten voor geïnteresseerden die willen werken in het onderwijs. Hieronder vindt u een overzicht van regionale informatieloketten:

Primair onderwijs

Voortgezet onderwijs en mbo

Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo

Ruim baan voor po

De website Ruim baan voor PO, het online platform voor iedereen met interesse in werken in het primair onderwijs, is opgeheven. De meeste informatie van de website is nu te vinden op Onderwijsloket. Maar ook op een speciaal ingerichte pagina op de website van het Arbeidsmarktplatform PO is de nodige informatie verzameld voor (toekomstige) leraren.