Werken in het onderwijs?

Heb je interesse in een carrière voor de klas of binnen de school? Wat leuk! Waarschijnlijk speel je al even met de gedachte om in het onderwijs te gaan werken. Wellicht als leraar, onderwijsassistent of schoolleider. Omdat je maatschappelijk relevant werk wilt doen en impact wilt maken. Of gewoon omdat het onderwijs een fantastisch vakgebied is. Geen dag is hetzelfde. Je mag jouw kennis, ervaring en enthousiasme delen met een de volgende generatie, je speelt in op actualiteiten en bepaalt elke dag weer zelf hoe je jouw lessen vormgeeft. Een baan in het onderwijs is de baan van het leven.

Onderwijsloket: alle antwoorden over werken in het onderwijs

Hoe kom je in het onderwijs terecht als je al jaren in een andere sector werkt? En hoe zit dat als je (net) bent afgestudeerd? Hoe is de werkdruk? Wat verdien je? Als je overweegt om in het onderwijs te gaan werken, heb je veel vragen. Op het Onderwijsloket vind je alle antwoorden. Je leest hier ook ervaringen van mensen die de overstap al hebben gemaakt en je krijgt persoonlijk advies van iemand die je op weg kan helpen. Zo ontdek je wat voor jouw de beste route is naar het onderwijs, weet je precies wat je kunt verwachten en welke stappen je kunt nemen.

Twijfel je nog tussen lesgeven in het primair of voortgezet onderwijs, maak dan de online zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’.

Kijk ook eens bij de meest gestelde vragen en antwoorden over werken in het onderwijs op de site van de Rijksoverheid. Of bestudeer de overzichten met de opleidingsroutes naar werken in het primair onderwijs en de opleidingsroutes naar werken in het voortgezet onderwijs.

Wil je aan de slag als schoolleider in het primair onderwijs?

Als schoolleider, ook wel schooldirecteur, heb je een van de leukste en belangrijkste rollen in het onderwijsveld. Je draagt bij aan goed en veilig onderwijs voor toekomstige generaties. Op deze pagina lees je alles over het vak schooldirecteur en welke stappen je zet om met je nieuwe carrière aan de slag te gaan.

2023-03-23
Beeld: Onderwijsloket

Regionale loketten

Er zijn ook bij jou in de buurt informatieloketten voor als je geïnteresseerd bent in het onderwijs. Bij de meeste loketten kun je contact opnemen voor persoonlijk advies. Hieronder vind je een compleet overzicht:

Primair onderwijs

Voortgezet onderwijs en mbo

Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo