Leraar worden?

Interesse in een carrière voor de klas? Kijk voor meer informatie over werken in het onderwijs bij de Vraag en antwoord op Rijksoverheid.nl.

Benieuwd welke route voor u het handigst is? Bekijk uw opties door de 25 vragen en antwoorden over werken in het onderwijs te lezen of de checklist word leraar in te vullen.

Onderwijsloket voor al uw vragen over werken in het onderwijs

Hoe komt u in het onderwijs terecht als u al jaren in een andere sector werkt? En hoe zit dat als u (net) bent afgestudeerd? Hoe is de werkdruk? Wat verdient u? Als u overweegt om in het onderwijs te gaan werken, hebt u veel vragen. Op het net geopende Onderwijsloket vindt u antwoorden.

Het Onderwijsloket verzamelt en publiceert alle relevante informatie over werken in het onderwijs, bijvoorbeeld over lerarenopleidingen, arbeidsvoorwaarden en salaris en subsidiemogelijkheden. Als u wilt weten hoe u met uw achtergrond leraar kunt worden en welke opleiding - van pabo tot zij-instroom - u nodig hebt, kunt u bij het Onderwijsloket terecht. U leest daar ook ervaringen van mensen die de overstap al hebben gemaakt en  u krijgt persoonlijk advies. Zo ontdekt u wat voor u de beste route is naar het onderwijs, weet u precies wat u kunt verwachten en welke stappen u kunt nemen.

Het Onderwijsloket is een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), in samenwerking met Stichting Trainees in onderwijs.

Regionale loketten

Via de nieuwe subsidieregeling Regionale Aanpak Personeelstekorten krijgen regio’s subsidie om een regionaal aanspreekpunt of informatieloket in te richten voor geïnteresseerden die willen werken in het onderwijs. Hieronder vindt u een overzicht van regionale informatieloketten:

Ruim baan voor po

De website ruimbaanvoorpo.nl is het loopbaanplatform voor leraren in het primair onderwijs en iedereen die leraar in het po wil worden. U vindt hier informatie over de opleidingsmogelijkheden, vacatures en subsidiemogelijkheden, maar ook over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Neem een kijkje tussen de praktijkverhalen of luister naar een podcast met verhalen van leraren.