Zo word je schooldirecteur

Leuk dat je geïnteresseerd bent om schoolleider te worden in het primair onderwijs. Als schoolleider, ook wel schooldirecteur, heb je een van de leukste en belangrijkste rollen in het onderwijsveld. Je draagt bij aan goed en veilig onderwijs voor toekomstige generaties. Op deze pagina lees je alles over het vak schooldirecteur en welke stappen je zet om met je nieuwe carrière aan de slag te gaan. 

In 3 stappen schoolleider

Je kunt in drie stappen schoolleider worden. Je hebt dan wel een school nodig waar je aan de slag wilt en waar ze een schoolleider zoeken. Je moet vervolgens daarna een opleiding volgen. Bij die school vraag je een sollicitatiegesprek aan en als dat succesvol is verlopen, vraag je samen met het schoolbestuur subsidie aan.

Hoe OCW helpt met geld, tijd en juiste ondersteuning

Om meer schoolleiders van buiten het onderwijs te werven zijn er gunstige voorwaarden voor het overstappen. Tot 15 oktober 2023 was er een subsidie beschikbaar. Deze tegemoetkoming helpt je met tijd, geld en ondersteuning. Zo begin je goed voorbereid en met vertrouwen aan je nieuwe uitdaging:

Beeld: ©OCW

Waarom jij geschikt bent om leiding te geven aan een school

 1. Je hebt een warme belangstelling voor het onderwijs
  Als schoolleider zonder ervaring in het onderwijs stap je in een nieuwe wereld. Je bent niet bang om dit als een uitdaging te zien en je verdiept je graag in de nieuwe materie. Zodat je jouw team en de leerlingen faciliteert om te groeien.
 1. Je bent in staat een visie te ontwikkelen en deze te implementeren
  Als schooldirecteur ben je verantwoordelijk voor de strategische richting van een school en het realiseren van doelstellingen. Jouw ervaring als leidinggevende helpt om een heldere visie te ontwikkelen en deze, met jouw team, uit te dragen binnen de school.
 2. Je hebt ervaring met het leiden en aansturen van mensen
  Als schooldirecteur ben je de leider van een team van leraren en ondersteunend personeel. Je ervaring in het bedrijfsleven helpt om een effectieve leidinggevende te zijn. Je helpt leraren om het beste uit zichzelf te halen en het onderwijs te verbeteren.
 3. Je vindt het leuk om het gezicht van jouw school te zijn
  Je bent als schoolleider niet alleen binnen de school actief, maar je bent ook vaak aanspreekpunt voor externen. Zo zal samenwerken met ouders, andere scholen, de gemeenten en andere externe stakeholders ook terugkomen in je takenpakket.

Aan de slag als schooldirecteur in opleiding

Het belangrijkste is een aanstelling om de opleiding te volgen. Met aanstelling bedoelen we een arbeidsovereenkomst met een school waar ze je opleiden tot directeur. Klinkt als een grote stap, maar dat valt mee. Deze links helpen met de overstap naar een baan als schoolleider:

Beeld: ©OCW

Ervaringen uit de praktijk

Benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Drie schoolleiders van buiten het onderwijs vertellen over hun ervaringen in de praktijk:

Wil je een keer ervaren hoe het is om schooldirecteur te zijn?

Vraag een oriëntatie aan bij de AVS. Of ga in gesprek met een school bij jou in de buurt.

Vragen of hulp nodig? Neem contact op

Waarom je schooldirecteur wil worden

Hoe kijkt een schooldirecteur eigenlijk zelf naar het vak? Schooldirecteuren zijn enthousiast over wat ze doen: 90% is zeer tevreden over het werk (pagina 20). En net als bij leraren is er een grote vraag naar goede schooldirecteuren. Voor jou een kans om nu die stap te zetten. Als schoolleider heb je:

FAQ: 5 meest gestelde vragen