ROC Nijmegen en Rijn IJssel werken samen aan traject Leven Lang Ontwikkelen

Alhoewel ROC Nijmegen vacatures nog goed kan vullen, merkt de ROC wel dat het steeds moeilijker wordt om goede docenten aan te trekken en te behouden, met name in tekortvakken als nederlands, verpleegkunde en techniek. Door een regionale samenwerking met Rijn IJssel is het programma Inductie & Onboarding opgezet, zodat werknemers zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen.

Om starters te helpen en het professioneel ontwikkelingsproces van haar medewerkers te ondersteunen, werkt ROC Nijmegen samen met de Rijn IJssel-instelling in de regio Arnhem. ROC Nijmegen heeft ongeveer 1.000 docenten en neemt elk jaar ongeveer 60 tot 90 nieuwe docenten aan, waarvan de helft zij-instromers zijn en de andere helft recent afgestudeerden en een kleine groep schoolwisselaars.

Programma Inductie & Onboarding

Het programma Inductie & Onboarding biedt startende docenten met minder dan twee jaar ervaring op een mbo een tweejarig begeleidingstraject aan. Iedere starter krijgt een buddy toegewezen voor de praktische en operationele zaken en een inhoudelijke coach die begeleiding biedt op het gebied van lesgeven. De nadruk ligt op professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het programma neemt in intensiteit af naarmate de starter verder komt in het traject.