Van tutor naar leerkracht

Hoe krijg je scholieren van de havo en het vwo al in een vroeg stadium enthousiast voor een baan in het onderwijs? In de regio Zwolle kunnen middelbare scholieren aan de slag op een basisschool. Ze doen zo niet alleen werkervaring op, ze maken op een laagdrempelige manier kennis met het vak van leerkracht en verdienen er een mooi zakcentje mee.

Podcast

Een creatieve maatregel om het lerarentekort tegen te gaan. En het blijkt een succes. Middelbare scholieren helpen de leerkracht met hand en spandiensten, maar hebben ook de kans eigen initiatieven te ontplooien. In een podcast komen initiatiefnemers Inge Brummel en Joyce van Dam uitgebreid aan het woord. Hieruit blijkt dat het tutoringsproject van de stichting Openbaar Onderwijs Zwolle vol zit met leerzame lessen en verhalen.

Bekijk de podcast

Lees meer over innovaties in het primair onderwijs

Jeugdjournaal

Basisschool De Octopus in Zwolle is een van de scholen die tutoren inzet. Hier merken ze dat de kinderen die meer uitdaging nodig hebben, gebaat zijn bij de lessen van de tutoren. Daarnaast is er in de klas meer tijd en ruimte om de andere kinderen te begeleiden. Het Jeugdjournaal ging op vrijdag 22 november 2019 langs bij De Octopus.

Bekijk het item van het Jeugdjournaal