Durf regionaal te differentiëren

Eric A. Rietkerk over onderwijsregio Noord-Nederland PO

Eric A. Rietkerk is bestuurder bij CKC Drenthe, bestuurslid van de Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB) én penvoerder voor Onderwijsregio Noord-Nederland PO. Met zijn 15 jaar ervaring als bestuurder in het onderwijs en de opvang weet hij inmiddels als geen ander waar de uitdagingen maar ook de kansen liggen om het tekort aan onderwijspersoneel op te lossen:

Eric A. Rietkerk, bestuurder, scholen
Beeld: Eric A. Rietkerk, penvoerder onderwijsregio Noord-Nederland po

“Het grote oppervlak in onze onderwijsregio, waarbij verschillende scholen wel tot 150 kilometer van elkaar vandaan kunnen liggen, zorgt meteen dat er uitdagingen zijn op het gebied van bereikbaarheid en verbinding. Voor deze grote groep met besturen bij elkaar, is het cruciaal om samen een duidelijk begrippenkader, vergezicht en gespreksagenda te vormen. Op dat vlak hebben we in korte tijd al veel met elkaar opgebouwd en bereikt.”

Enkele zaken waaraan Rietkerk en zijn collega-bestuurders grote waarde hechten om de ‘complexe schaarste’ specifiek in hun onderwijsregio aan te pakken, zijn:

  • Vanuit de gezamenlijke verbinding met alle besturen oplossingen bedenken
  • Het belang van kindcentra
  • De durf om regionaal te differentiëren
  • Barrières wegnemen door te ‘ontschotten’

Het personeelstekort in Noord-Nederland is echt van een andere aard dan in de G5-steden.

Wil je het gehele interview met Eric A. Rietkerk lezen? Via deze link vind je zijn verhaal. 

Meer weten over de verschillende onderwijsregio’s en hun aanpak? Via deze link vind je een overzicht van alle onderwijsregio’s in beeld.

Wil je op de hoogte blijven van alle laatste inzichten en ontwikkelingen van de onderwijsregio’s? Volg ons ook op social media